Nijmegen klimaatvriendelijkste gemeente van Gelderland

groene-hert-bij-brugGemeente Nijmegen is de klimaatvriendelijkste gemeente van Gelderland volgens deĀ  Provinciale Milieufederaties en COS Nederland. Landelijk eindigde de Waalstad op een derde plaats, na Tilburg (1) en Alphen a/d Rijn en Teylingen (2). In Gelderland volgen Apeldoorn en Lochem Nijmegen op de voet met hun aanpak van het klimaatprobleem.

De milieufederaties en het COS hebben het klimaat- en energiebeleid van 167 Nederlandse gemeenten tegen het licht gehouden. Nijmegen komt in Gelderland als beste uit de bus. De gemeente scoort goed omdat ze een actueel klimaatbeleidsplan heeft, investeert in oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen en het gebruik van duurzame energie en energiebesparing bij bedrijven en burgers te stimuleren. Ook scoort de gemeente goed vanwege haar ambitie om als organisatie in 2015 klimaatneutraal te zijn.

GroenLinks-wethouder Jan van der Meer is blij met de uitslag. “Ik ben er trots op dat we waardering krijgen voor onze inspanningen en dat onze klimaatcampagne Ons Groene Hert zoveel positieve initiatieven in gang heeft gezet. In Nijmegen werken we op vele fronten aan een duurzame stad, samen met burgers, bedrijven, corporaties en andere instellingen. Laatst hebben we nog een energiebeurs georganiseerd. Daar kwamen honderden huiseigenaren op af die meer wilden weten over onze duurzaamheidsleningen en gemeentelijke subsidies op groene daken en zonne-energie. Ook Nijmeegse wooncorporaties zijn hard aan de slag met het verduurzamen van hun woningbestand, en een groot aantal vooraanstaande Nijmeegse bedrijven heeft gezamenlijk de ambitie uitgesproken om jaarlijks drie procent minder energieverbruik te realiseren. Nijmegen gaat echt voor een groene stad!”

Lokale duurzaamheidsmeter
Voor de beoordeling van het lokale klimaat- en energiebeleid is gebruik gemaakt van de lokale duurzaamheidsmeter. Via de duurzaamheidsmeter geven gemeenten aan de hand van een vragenlijst inzicht in hun beleid ten aanzien van duurzame ontwikkeling. Om te beoordelen welke gemeente het meest doet aan klimaat en energie zijn vragen over deze thema’s uit de duurzaamheidsmeter gelicht.

Bron: Gelderse Milieufederatie