Corporaties in Nijmegen investeren de komende jaren flink in de energiebesparing in hun woningbezit. Particuliere woningeigenaren blijven daar op achter. Maar als het aan wethouder Jan van der Meer ligt, komt daar snel verandering in. Een bericht uit De Gelderlander.
Komende vrijdag belegt hij een werkconferentie over dit thema met talloze deskundigen op het terrein van wonen, financiën, duurzame energie, communicatie en bouwen. De centraal vraag is wat hebben woningeigenaren nodig om in actie te komen. „Hoe trekken we hen over de streep? Daar gaat het om. Eigenaren moeten beseffen dat de energieprijs de komende jaren nog fors verder zal stijgen. Ze zullen het in hun portemonnee merken als ze niet investeren in energiebesparing.”
In de acties die Van der Meer voor genomen heeft zullen die stijgende woonlasten centraal staan. „We kunnen natuurlijk gaan praten over het voorkomen van energieverspilling , maar dat werkt niet altijd goed.” Volgens Van der Meer moet de boodschap om aan energiebesparing te doen ‘ook een funfactor’ bevatten. „Je moet het leuk maken. En gemakkelijk voor de mensen.”
Hij denkt dat de Milieuwinkel die volgende maand aan de Burchtstraat geopend wordt, daarin een rol kan spelen. Bezoekers kunnen daar straks álle informatie over energiebesparingsacties vinden. Van vloerisolatie tot hoogrendementsketels, zonnepanelen en groene daken. „We willen ook dat mensen via één loket alles kunnen regelen, inclusief eventuele subsidies en de financiering.”
Daarvoor is het wel nodig dat de energiedeskundigen gaan samenwerken met leveranciers, aannemers, dakdekkers, loodgieters, installateurs, banken, subsidieverleners en makelaars om één totaalpakket te kunnen aanbieden. Van der Meer wil op de werkconferentie onder meer nadenken over energieacties per wijk. Hij hoopt dat ook corporaties bereid zijn verder te kijken dan hun eigen woningbezit. „Waarom zouden ze hun kennis ook niet inzetten voor particuliere woningen?”
Hij hoopt dat hij verder enkele mensen met subsidiebanen na een opleiding kan inzetten om bij particulieren te onderzoeken hoe energiezuinig hun woningen zijn. „We proberen er een werkcoöperatie van te maken waar de mensen dan hun eigen loon kunnen verdienen.”
Bron: De Gelderlander