Wethouder woedend over parkeertest

parkeergarage-lichtHet is maar een klein regeltje in de bijlage van de Nationale Parkeertest. Maar de Nijmeegse verkeerswethouder Jan van der Meer is er behoorlijk ontdaan van. “Uitgerekend op het onderdeel waarop Nijmegen zich nadrukkelijk onderscheidt van andere steden, gaat de test de fout in. Dat is ergerlijk.”

Hij bestempelt de gisteren gepresenteerde Nationale Parkeertest daarmee als ondeugdelijk. Wat staat er? In de parkeergarage aan het Kelfkensbos betaal je voor één uur parkeren 2,10 euro. Dat klopt nog. Maar nu komt het: Voor een uur en één minuut betaal je het dubbele, 4,20 euro.

“En dat is dus niet waar”, zegt Van der Meer. “Pertinent niet waar. Nijmegen is de eerste stad van Nederland waar je alleen betaalt voor de tijd dat je in de garage staat. Geen cent meer, niks afronding op het hele uur.” Een proef op de som leert dat Van der Meer gelijk heeft. Van 10.24 uur tot 12.05 uur betaal je 3,30 euro. Dus niks het volle uur, de precieze parkeertijd. “Niet helemaal”, zegt een vriendelijke medewerker van de garage. “We ronden af op 6 minuten.” Daar valt mee te leven.

In Arnhemse parkeergarages ligt het uurtarief een dubbeltje lager. Maar daar hanteert men het principe van het volle uur betalen. Van der Meer gaat verhaal halen bij de opdrachtgevers van de Nationale Parkeertest, Detailhandel Nederland. “Ik wil een rectificatie”, zegt Van der Meer. “Iedereen kan een fout maken, maar ik heb het de samenstellers wel tien keer verteld, per brief én per telefoon: Nijmegen betaalt realtime.”

“En weet je wat het is. Vorig jaar maakten ze precies dezelfde fout. Dan denk je: volgend jaar zullen ze diezelfde fout niet maken, maar jawel, ze doen het weer.” Nijmegen neemt met twee parkeergarages deel aan de test, behalve de Kelfkensbosgarage ook de Eiermarktgarage. En ook daar staat dat je bij een minuut over het uur een vol uur extra moet betalen. Dat is even grote onzin. In de Eiermarktgarage kun je alleen dagkaarten kopen.

Volgens Jelger Zee van Detailhandel Nederland hebben de samenstellers van de test zich bij hun onderzoek gebaseerd op de website van de gemeente Nijmegen, waar het tarief per uur vermeld staat. De blunders van de samenstellers hebben overigens geen gevolgen voor de ranglijst, want die is er niet. De Nationale Parkeertest maakt alleen de algehele winnaar bekend. Dat is parkeergarage de Vier Meren in Hoofddorp.

Automobilisten kunnen zelf in de test nakijken wat de voor- en nadelen zijn van de garage waar ze willen parkeren.

Bron: De Gelderlander