De afgelopen tien jaar zijn er in het Nijmeegse centrum 302 appartementen gerealiseerd boven winkels. Wethouder Jan van der Meer (Wonen) is tevreden over die ontwikkeling. De komende jaren zullen er nog eens dertig nieuwe appartementen bijkomen. Een bericht uit De Gelderlander.
Het wonen boven winkels is de afgelopen jaren stevig gestimuleerd met een subsidieregeling. Nijmegen kon in totaal ruim 2,3 miljoen beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. Die steun was nodig omdat er vaak ingrijpende en kostbare verbouwingen nodig zijn, bijvoorbeeld om de bovenruimte bereikbaar te maken voor de bewoners buiten het winkelgedeelte om. De Nijmeegse subsidie kwam weer uit een speciaal rijkspotje. Die steun van het rijk vervalt echter eind 2014.
Van der Meer ziet geen mogelijkheden om het wonen boven winkels nu verder met gemeentelijke middelen te stimuleren. In een brief aan de gemeenteraad meldt hij dat hij eigenlijk ook geen reden ziet om de subsidie voort te zetten. Volgens hem, staan er momenteel nog maar weinig verdiepingen in het centrum leeg. „Loop door het centrum en je ziet dat diverse straten flink zijn opgeknapt en er is nergens sprake van echte verloedering Ons beleid is succesvol geweest.”
Het aantal bewoners in het centrum is de afgelopen jaren ook fors toegenomen. Zeker onder jongeren en kleine huishoudens is wonen in het centrum populair. Zij kiezen bewust voor die woonplek omdat ze houden van dynamiek en voorzieningen in de directe woonomgeving. Ze accepteren bijvoorbeeld vrij snel het nachtelijk lawaai van het uitgaanspubliek.
Niet alleen is het wonen boven winkels snel gegroeid, de afgelopen jaren zijn er ook verschillende grote bouwprojecten gerealiseerd, denk aan de Josephhof en de Hessenberg. Nu wordt er weer gewerkt aan Plein 1944. Honderden woningen zijn er zo bijgekomen in de laatste jaren. Begin januari telde het centrum 3.700 woningen, bewoond door 7.600 mensen.
De wethouder meldt de raad verder dat hij zal blijven letten op het onttrekken van woonruimte in het centrum voor economische functies. Hij wil dit alleen toestaan in ruil voor een toeristische overnachtingsfunctie, zoals bed&breakfast ( onder meer in de Hezelstraat). Verder maakt hij een uitzondering voor de eerste verdieping boven ‘zware’ horeca.